LEDEREN: Trump-administrationen påvirker KU’s forskningsmiljøer

Københavns Universitet
01-04-2025

Situationen tilsiger, at vi sag for sag ser på de risici, der er.

Rektor David Dreyer Lassen

Af rektor David Dreyer Lassen

Der hersker på nuværende tidspunkt en del usikkerhed om omfang og indhold i de forskellige tiltag og prioriteringer, der kommer fra Trump-administrationen i USA. Vi kan allerede se, at ændringerne påvirker forskningsfinansiering, forskningsområder, konkrete forskningsprojekter og den enkelte forsker på KU.

Det er en meget uvant og meget uventet situation, som vi må forholde os til. 

Vi kortlægger de udsatte samarbejdsprojekter

Amerikanske universiteter er verdensførende på mange områder. Samarbejde med dem og andre institutioner i USA er godt og vigtigt, og det foregår vidt og bredt på KU – fra forskningsprojekter til et strategisk samarbejde for hele KU med bl.a. Yale og Berkeley i vores samarbejdsorganisation IARU.

Det kan være forskningsprojekter, som står til at miste hele eller dele af deres økonomiske grundlag.

Rektor David Dreyer Lassen

Vi skal fortsætte vores samarbejde med amerikanske kollegaer og samarbejdspartnere, men vi skal forholde os aktivt til de nye vilkår. Situationen tilsiger, at vi sag for sag ser på de risici, der er. Som det første skridt har vi i universitetsledelsen sat en kortlægning i gang for at danne et overblik over de projekter eller situationer, hvor den nye amerikanske politik fører til større konkrete ændringer på KU. Det kan være forskningsprojekter, som står til at miste hele eller dele af deres økonomiske grundlag, projekter, som kan blive udfordret på det faglige indhold eller situationer, hvor der opstår nye arbejdsvilkår.

Denne kortlægning foregår på fakulteterne over de næste par uger, og alle der oplever ændrede vilkår for samarbejder eller forskning må meget gerne melde aktivt ind til nærmeste leder.

Spørgeskemaer om forskningstemaer

Det politiske skifte i USA bliver også meget nærværende, når forskere med amerikanske bevillinger modtager officielle spørgeskemaer med spørgsmål om blandt andet kinesiske forbindelser, overensstemmelse med amerikansk regeringsførelse, klima og kønsidentitet.

Spørgeskemaerne kan tolkes som et indirekte pres på forskningen, og man bør derfor ikke besvare dem. Til gengæld skal man inddrage nærmeste leder i sagen. Jeg vil generelt opfordre til, at man som forsker drøfter de problemer og bekymringer, der opstår som følge af ændringerne i den nye amerikanske administration med sin leder og i både formelle og uformelle forskerkredse. Det kan eksempelvis dreje sig om økonomi, ændrede vilkår for amerikanske kolleger eller tjenesterejser til USA – hvor der i medierne er beretninger om en fransk forsker, der er nægtet indrejse på grund af indhold på en telefon. 

Mange og hurtige amerikanske forandringer

For nu tager KU ikke yderligere skridt. Der kommer for tiden mange forskellige udmeldinger og beslutninger fra den nye amerikanske administration, og vi følger nøje med i udviklingen og er også i tæt kontakt med de andre danske universiteter samt Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

’We’ll keep you posted’ ville man sige i en højdramatisk amerikansk krisefilm. Det er ikke der, vi er, krisen er her ikke. Men vi skal på KU være godt forberedte på, hvad der kan ske – og vi skal i ledelsen nok holde informationsniveauet højt.  

Log in på KUnet

Denne side stammer fra Københavns Universitets intranet og er skrevet til universitetets medarbejdere og/eller studerende. Du har adgang til at se siden, fordi en medarbejder eller studerende har valgt at dele den her.
Hvis du er ansat eller studerende på KU, kan du logge ind og se mere på intranettet.

Login