Fakultetets budget skal i balance

Det Juridiske Fakultet
15-05-2025

Som led i den årlige målplansdrøftelse mellem rektor og fakultetet, har direktionen i denne uge indleveret et budgetnotat vedrørende fakultetets økonomi frem til 2029 til rektoratet med en klar konklusion.


​Som led i den årlige målplansdrøftelse mellem rektor og fakultetet, har direktionen i denne uge indleveret et budgetnotat vedrørende fakultetets økonomi frem til 2029 til rektoratet med en klar konklusion: Fakultetets økonomi er ikke i balance, og derfor skal der iværksættes en økonomisk tilpasningsplan. Helt konkret skal der spares årligt 8-12 mio. kr. fra 2027 og frem.

"Tilpasningskravet er betydeligt. Men det kommer ikke som et lyn fra en klar himmel. Fakultetet har på opfordring af rektoratet de seneste år nedbragt sin opsparing ved hjælp af øgede VIP-årsværk. Nu er tidspunktet så kommet til at genetablere den økonomiske balance." forklarer dekan Jacob Graff Nielsen.


JUR har i de seneste år har haft et strukturelt underskud, som er blevet finansieret ved træk på opsparingen. Fakultetet har anvendt nedsparingskravet til en strategisk satsning om at øge antallet af VIP-årsværk med henblik på at styrke forskningsdækningen af uddannelserne. Denne tilgang har været aftalt med rektoratet for at nedbringe fakultetets opsparing. Men opsparingen vil i løbet af de kommende par år være nedbragt til et absolut minimum. Derfor har det ligeledes været aftalt med rektoratet, at nedsparingen kun var for en midlertidig periode, og at der skal skabes et budget i strukturel balance igen fra 2027.  

2025 skal bruges på at forberede tilpasningsplanen. Analyse- og afklaringsarbejdet sker i en arbejdsgruppe med løbende inddragelse af SU, JUR-LT og Akademisk Råd.​

Arbejdsgruppen skal ideudvikle, kvalificere og komme med input til en bruttoliste af besparelsesemner, der tilsammen kan udgøre et sparekatalog.  Kort sagt, skal arbejdsgruppen analysere, hvor langt man kan komme med at finde besparelsestiltag på 8-12 mio. kr. bredt på fakultetets budget.



Arbejdsgruppen består af:

2 studieledere: Professor Thomas Riis og professor Kim Frost

2 centerledere: Professor Vibe Garf Ulfbeck (suppleant: professor Jens Hemmingsen Schovsbo) og professor Helle Krunke (suppleant: professor Michael Gøtze)

1 VIP udpeget af SU: Professor Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen

1 VIP udpeget af Akademisk Råd: Professor Jens Elo Rytter (suppleant: professor Helle Vogt)

​Derudover deltager dekan Jacob Graff Nielsen og stabschef Rasmus Conradsen.


"Da tilpasningen først skal ske med gennemslag i 2027, har vi mulighed for at agere med rettidig omhu og tilpasse fakultetets økonomi så klogt som muligt og med en grundig inddragelse af SU, JUR-LT og Akademisk Råd. Det bliver formentlig vanskeligt helt at undgå, at der sker en reduktion i VIP-lønbudgettet, men direktionen har besluttet, at der først skal kigges bredt på fakultetets omkostninger, herunder på uddannelsesøkonomien", understreger Jacob Graff Nielsen, som ser frem til at følge arbejdsgruppen tæt.


Sammenfattende kan direktionens kriterier for tilpasningsprocessen opsummeres til:

  • Bredt fokus på tilpasningsmuligheder på tværs af fakultetets budget
  • Transparens om processen
  • Grundig inddragelse med mulighed for at komme med input via SU og Akademisk Råd
  • Hurtig afklaring og eksekvering

Arbejdsgruppen mødes to gange i juni, og der er desuden planlagt afholdelse af to møder i efteråret. SU, JUR-LT og Akademisk Råd briefes løbende om arbejdsgruppens arbejde på de ordinære møder.​


"Perioden med usikkerhed om fakultetets langsigtet økonomiske situation må ikke blive for lang. Det er derfor en prioritering at kunne give en så hurtig afklaring for fakultetets ansatte som muligt" afrunder Jacob Graff Nielsen.

 

Arbejdsgruppen afrapporterer endeligt i starten af december 2025, hvorefter direktionen beslutter den konkrete spareplan senere i december 2025. Implementering af tilpasningsplanen forventes påbegyndt i januar 2026. Der informeres om tilpasningsplanen i Paragraffen. Desuden afholdes et orienteringsmøde for alle VIP og TAP i december 2025.​


Log in på KUnet

Denne side stammer fra Københavns Universitets intranet og er skrevet til universitetets medarbejdere og/eller studerende. Du har adgang til at se siden, fordi en medarbejder eller studerende har valgt at dele den her.
Hvis du er ansat eller studerende på KU, kan du logge ind og se mere på intranettet.

Login